czwartek, 24 września 2015

Witamina B2



Hej, dzisiaj kolejna witaminka! A mianowicie witamina B2!
 
Witamina B2 (ryboflawina) odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii i jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, produkcji antyciał przez układ odpornościowy, oddychania międzykomórkowego i procesów wzrostu. Pomaga zmęczonym oczom i może zapobiegać powstawaniu katarakty. Wspomaga też procesy rozkładu węglowodanów, tłuszczów i białek. Jej rola jest nie do przecenienia.


FUNKCJE WITAMINY B2 W ORGANIZMIE
  • najważniejszą czynnością witaminy B2 w organizmie jest jej udział w procesach utleniania i redukcji
  • wchodzi ona w skład enzymatycznie czynnych związków zwanych flawoproteinami, które zawierają mononukleotyd flawinowy (FMN) lub dwunukleotyd flawinowy (FAD)
  • ryboflawina odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku. W niedoborze następuje pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń
  • współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów
  • współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry
SKUTKI NIEDOBORU I NADMIARU WITAMINY B2

Objawy hipowitaminozy (niedoboru)
  • opóźnianie wzrostu oraz uszkodzenie gałek ocznych i rogówki
  • nadwrażliwość na światło
  • uczucie piasku w oczach, pod powiekami
  • piekące, zaczerwienione "zmęczone" oczy
  • zmiany w obrębie jamy ustnej, pęknięcia i owrzodzenia w kącikach ust
  • zapalenie śluzówki jamy ustnej i nosa
  • popękane wargi
  • swędzenie w okolicy ujścia pochwy
  • łuszczące się okolice nosa i ust, czoło i uszy
  • wypadanie włosów
  • brak koncentracji
  • zawroty głowy
  • bezsenność
  • zaburzenia oddechowe
Objawy hiperwitaminozy (nadmiaru)

Przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty.

Naturalne źródła witaminy B2
Szczególnie bogate w witaminę B2 są: mięso (zwłaszcza wątroba), dziczyzna.
Skarbnicą tej witaminy są także jaja (0,542 mg/100 g) i nabiał, a zwłaszcza sery twarogowe (0,358–0,495 mg/100 g) oraz sery podpuszczkowe dojrzewające, tzw. żółte (0,294–0, 597 mg/100 g),
także kasza jaglana (0,380 mg/100 g).
Ponadto witaminę B2 zawierają grzyby,
małże,
tłuste ryby (zwłaszcza makrela, łosoś i pstrąg),
groch,
soja,
fasola,
 natka pietruszki,
seler naciowy,
szpinak,
pełnoziarniste pieczywo,
migdały.

Dzienne zapotrzebowanie:
1,7-3 mg 


Podobał się post? Zostaw komentarz, ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)