sobota, 26 września 2015

Przepisy na sałatki!



Hej, dzisiaj przygotowałam dla Was kilka sałatek! Post podzielę na dwie części bo jest ich naprawdę sporo! 
 
Sałatka z ananasem, daktylami i wiórkami kokosowymi
• 2 plastry świeżego ananasa
• 3 daktyle (więcej o daktylach tutaj- klik)
• 1 łyżka pokrojonych orzechów nerkowca
• 1 łyżka wiórek kokosowych

Ananasa kroimy w kostkę, posypujemy pokrojonymi orzechami nerkowca, daktylami i wiórkami kokosowymi.




Sałatka z serem kozim, szpinakiem i jajkiem
• 2 garście świeżego szpinaku
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 2 plastry koziego sera
• 1 garść rzeżuchy
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka musztardy
• Sól morska, piecz czarny świeżo mielony, kminek

Jajka ugotowane na twardo kroimy w ósemki, łączmy ze szpinakiem, plastrami sera koziego i rzeżuchą. Całość polewamy sosem powstałym z wymieszania jogurtu naturalnego, oliwy z oliwek, musztardy, soli morskiej, pieprzu i kminku.


Sałatka z wędzonym łososiem, szpinakiem i rzodkiewką
• 1 duża garść szpinaku
• ½ opakowania łososia wędzonego (50g)
• 8 pomidorków koktajlowych
• 5 rzodkiewek
• 1 łyżka nasion słonecznika
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól morska, chili, pieprz czarny świeżo zmielony, świeże oregano

Szpinak, rzodkiewki i pomidorki umyć i osuszyć. Rzodkiewki i pomidorki przekroić na pół, łososia pokroić na kawałki i wymieszać z warzywami. Dodać oregano i uprażone nasiona słonecznika. Całość skropić oliwą z oliwek i doprawić do smaku.

Sałatka owocowa z miodem i migdałami
• ½ średniego jabłka
• ¼ średniej pomarańczy
• ½ średniego banana
• 1 średnie kiwi
• 1 łyżka posiekanym migdałów
• 1 łyżeczka miodu naturalnego

Owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki. Sałatkę polać miodem i posypać posiekanymi migdałami.


Sałatka z kurczakiem, szpinakiem i awokado
• ½ średniej piersi z kurczaka (60g)
• 2 szklanki bulionu warzywnego
• 2 garście świeżego szpinaku
• 1 średni pomidor
• ½ dojrzałego awokado
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, bazylia, estragon, ziele angielskie, liść laurowy

Pierś z kurczaka umyć, włożyć do bulionu dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok. 30 minut. Warzywa umyć i osuszyć, awokado obrać i pokroić w kostkę, a pomidora w ćwiartki. Ugotowane mięso pokroić w kostkę. Do szpinaku dodać pokrojone warzywa i kurczaka, polać oliwą z oliwek i doprawić ziołami. Całość delikatnie wymieszać.



Sałatka z tuńczyka, rzodkiewki i dymki
• 2 liście sałaty lodowej
• ¾ puszki tuńczyka w sosie własnym
• 10 rzodkiewek
• 1 cebula dymka
• 6 oliwek zielonych
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• Pieprz czarny świeżo mielony, bazylia

Sałatę porwać, rzodkiewki i oliwki pokroić, a dymkę drobno posiekać. Dodać odsączonego tuńczyka. Sałatkę polać sosem przygotowanym z wymieszania oliwy z oliwek sokiem z cytryny, pieprzem i bazylią.

Kolejne sałatki już za kilka dni! ;) (Zdjęcia są przypadkowe- nieadekwatne do przepisu!)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)