poniedziałek, 21 września 2015

INDEKS GLIKEMICZNY



Hej, mam dzisiaj dla Was kilka ciekawostek na temat indeksu glikemicznego i tabelkę z przykładowymi produktami. ;)

Indeks glikemiczny, wskaźnik glikemiczny– klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu (glikemia poposiłkowa).


Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Indeks glikemiczny może być używany do planowania diety odchudzającej, jednak w przeciwieństwie do takich współczynników jak ilość kalorii czy zawartość tłuszczu różni się znacznie w podobnych produktach (np. różnych odmianach ryżu) i podlega ogromnym zmianom w procesie obróbki, a więc jest trudny w stosowaniu.

Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki szczytowy poziom cukru we krwi, jak i szybki jego spadek.
Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Jest to również zalecane dla osób zdrowych, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie insuliny. Wolne przyswajanie pozwala ograniczyć napady głodu. Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 60.

Aby wyznaczyć indeks glikemiczny, należy podać produkt w ilości zawierającej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów kontrolnej grupie osób. Następnie przez dwie godziny, co 15 minut dokonuje się badania poziomu cukru we krwi. Stwierdzono, że wartość średnia jest powtarzalna, a badania wykonane w różnych grupach osób dają zbliżone wyniki. Wyniki u osób chorych na cukrzycę są porównywalne z wynikami uzyskanymi u osób zdrowych.

Kilka przykładowych produktów z niskim indeksem glikemicznym: 

Jaja
0
Kawa, herbata
0
Majonez (jaja, olej, musztarda)
0
Ryby
0
Brukselka
15
Cebula
15
Cukinia
15
Bakłażan
20
Czekolada gorzka (>80% kakao)
20
Czereśnie
20
Pestki z dyni
25
Truskawki
25
Wiśnie
25
Dżem słodzony sokiem owocowym
30
Grejpfrut
30
Gruszka
30
Granat
35
Groszek zielony
35
Jabłka duszone
35

Kilka przykładowych produktów ze średnim indeksem glikemicznym:

Marchwiowy sok
40
Masło orzechowe (bez cukru)
40
Mleko kokosowe
40
Ananas (świeży)
45
Banany niedojrzałe
45
Chleb pp stostowany
45
Sok grejpfrutowy (niesłodzony)
45
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony)
45
Tosty z chleba z mąki pełnej
45
Winogrono (zielone i czerwone)
45
Zielony groszek z puszki (bez cukru)
45
Żurawina
45
Bataty - słodkie kartofle
50
Jabłkowy sok (niesłodzony)
50
Kiwi
50
Makaron z pszenicy durum
50


Kilka przykładowych produktów  z wysokim indeksem glikemicznym:

Lody słodzone cukrem
60
Majonez z cukrem
60
Melon
60
Miód
60
Mleko tłuste
60
Morele z puszki
60
Owsianka
60
Pizza
60
Ryż aromatyzowany (jaśminowy…)
60
Ryż długoziarnisty
60
Ananas z puszki
65
Buraki gotowane
65
Chleb "razowy" (z białej mąki)
65
Biszkopt
70
Brązowy cukier
70
Bułki
70
Chipsy
70
Arbuz
75
Dynia
75
Kabaczek
75
Bób gotowany
80
Marchew gotowana
80
Puree
80
Biała mąka
85
Mleko ryżowe
85
Chleb z białej mąki
90
Mąka ziemniaczana
90
Mąka ryżowa
95
Ziemniaki pieczone
95
Ziemniaki zasmażane
95
Glukoza
100
Skrobia modyfikowana
100
Piwo - maltoza
110

2 komentarze:

  1. witaj , bardzo ciekawy blog :) chętnie bym zaobserwowała ,ale nigdzie nie widzę dodatku obserwatorzy :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w telefonie apkę, która mi wyświetla jaki IG ma dany produkt i był taki czas w moim życiu, że przed zjedzeniem czegokolwiek sprawdzałam :P Teraz już większość pamiętam i dietę mam też dostosowaną tak, żeby wszystko pięknie grało i niczego nie było za mało ani za dużo :)
    Bardzo przydatne rady na blogu! :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie - nl-np.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)