środa, 23 września 2015

PRZEPISY Z NASIONAMI CHIA!


Hej. Oto kilka przepisów z nasionami chia. Więcej o nasionach chia znajdziesz tutaj- klik

BUDYŃ Z NASIONAMI CHIA
Nasiona Chia podziel na dwie szklanki. W zależności od gustu możesz wymieszać około 5 kropli ekstraktu waniliowego w mleku i tak przygotowane mleko również podziel na dwie szklanki. Pozostaw nasiona w mleku przez około 30 minut i ponownie wymieszaj. Możesz je również pozostawić na noc lub trzymać przez co najmniej na kilka godzin w lodówce. Napęczniałe nasiona będą przypominały w konsystencji budyń.
Sos: Jeśli do sosu używasz świeżych malin, utrzyj je w blenderze na puree, a następnie przetrzyj przez sito, aby pozbyć się nasion. Mrożone maliny podgrzej w kuchence mikrofalowej lub rozmroź w kąpieli wodnej, a następnie przetrzyj je przez sito. Dla kogo maliny są zbyt kwaśne, może sos osłodzić odrobiną syropu z agawy. Rozprowadź sos malinowy na budyniu i udekoruj wiórkami startej czekolady.





KOKTAJL Z NASIONAMI CHIA
Składniki:
  • 300 ml mleka roślinnego (np. migdałowe)
  • 100 g jagód
  • 100 g truskawek
  •  2 łyżeczki nasion chia
  • 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki umieść w blenderze i całość miksuj, aż powstanie jednolity koktajl.


DŻEM OWOCOWY Z NASIONAMI CHIA
Składniki:
  • 250g truskawek (opcjonalnie: malin, borówek, jagód lub porzeczek)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki wody
Szałwię hiszpańską wymieszaj z letnią wodą i odstaw na 10-20 minut. Kiedy nasiona wchłoną wodę, dodaj umyte i osuszone owoce oraz syrop z agawy, a następnie zmiksuj blenderem. Całość przełóż do słoiczka. Taki dżem możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.


OWSIANKA Z NASIONAMI CHIA
Składniki:
  • 100g płatków orkiszowych
  • 100ml mleka krowiego lub roślinnego (np. kokosowe)
  • banan pocięty w plastry
  • łyżka nasion chia
  • łyżka jagód
  • szczypta cynamonu
Płatki zalej mlekiem i poczekaj, aż zmiękną. Dodaj plasterki banana, jagody i nasiona chia. Posyp cynamonem.


BEZGLUTENOWE I BEZ JAJECZNE RACUSZKI
·         Mąka kukurydziana - 2 szklanki
·         woda niegazowana - 1 szklanka
·         Cukier z agawy - 50 g
·         nasiona chia - 2 łyżeczki
·         masło roślinne – trochę
·         soda oczyszczona - 1 łyżeczka
·         jabłko - 1 szt.

Nasiona chia zalewamy wodą niegazowaną i odstawiamy na 15 minut aby odrobię spęczniały.
Mąkę, cukier, sodę oczyszczoną wsypujemy do naczynia (miski) i zalewamy już spęczniałymi nasionami chia. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w małe talarki.
Odrobinę masła roztapiamy na patelni i łyżką nakładamy małe placuszki, na placuszki układamy po 2-3 talarki jabłka. Smażymy na złoty kolor z obu stron każdy racuch. 
Podoba Wam się taka forma przepisów? 

4 komentarze:

Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)