środa, 9 września 2015

12 powodów dla których warto jeść owoce! Część 1.

Cześć!

Dzisiaj napiszę wam 12 powodów dlaczego warto jeść wybrane owoce!

Powód nr 1: WINOGRONA
winogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod - niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/winogrona-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odzywcze-winogron_37062.html
 Winogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy A i C, witaminy z grupy B, potas fosfor, wapń oraz magnez, cynk, miedź i żelazo. Ponadto są to owoce które zawierają jod (jest niezbędny dla funkcjonowania tarczycy). Są również zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów. Jak również zabijają komórki rakowe (o tym napiszę osobny post) i rozluźniają naczynia krwionośne.
Powód nr 2: BRZOSKWINIE
Zawierają witaminy  A, B1, B2, B3, B6, C, PP, magnez, fosfor, żelazo, bor, potas, kwas foliowy, wapń i niacytynę. Brzoskwinie chronią przed anemią, pobudzając produkcję czerwonych krwinek. Do swojej diety powinny je wprowadzić kobiety w ciąży oraz wegetarianie. Jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, co jest ważne dla chorych na reumatyzm i nerki.


Powód nr 3: ARBUZY
Słodki arbuz jest naładowany jednymi z najważniejszych dla nas antyoksydantów. Jednym z nich jest na przykład likopen (szczególnie w czerwonych arbuzach). Ze swoich właściwości antyoksydacyjnych znany jest też beta karoten, którego możemy znaleźć w arbuzie dość pokaźne ilości. Oprócz tego, ze jest on antyoksydantem utrzymuje Twoje serce w dobrej formie zapobiegając jego przedwczesnemu starzeniu się oraz związanym z wiekiem chorobom serca i układu krwionośnego. Antyoksydanty wędrują przez cały nasz organizm neutralizując wolne rodniki, które potrafią wyrządzić nam wiele szkód. A te szkody to między innymi utlenianie cholesterolu, przez co szybciej odkłada się on na ściankach naszych żył, co może prowadzić do chorób serca a nawet zawału. Z cholesterolem walczą też zawarte w arbuzie witamina C, karotenoidy i potas.
Powód nr 4: WIŚNIE
Wiśnie kryją w swoim miąższu dużo antyoksydantów – antocyjanów. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia, przedłużają sprawność fizyczną i psychiczną. Wspomagają zwalczanie stanów zapalnych, obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Antocyjany mają wpływ na elastyczność i przepuszczalność naczyń włosowatych, a zwłaszcza tych w tęczówce. To znaczy, że przyspieszają proces regeneracji barwnika wzrokowego.  Żelaza mają więcej niż jabłka. Średnia zawartość witaminy C w 100 gramach owoców to 12 mg. Nieco ponad 600 g wiśni zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na tę ważną witaminę.
Oprócz tego wiśnia zawiera garbniki, pektyny i inozytu, znany jako "witamina B8" który zapobiega siwieniu.
I dzisiaj to na tyle. Kolejne 4 powody dla których warto jeść owoce już jutro.

Ps. Jeżeli podoba Wam się post zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło. I będzie to dla mnie kolejna motywacja! ;-)


Arbuz zawiera dużo wody (92%) i niewielkie ilości witamin i składników mineralnych, jest jednak bogaty w przeciwutleniacze, takie jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Ponadto arbuz działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Arbuz wpływa korzystnie także na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii. Poza tym składniki aktywne zawarte w arbuzie wspomagają pracę układu krążenia, wydalają z organizmu szkodliwe związki gromadzące się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/arbuz-wlasciwosci-odzywcze-arbuz-wzmaga-potencje_41755.html
winogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod - niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/winogrona-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odzywcze-winogron_37062.html
winogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod - niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/winogrona-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odzywcze-winogron_37062.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)