poniedziałek, 21 września 2015

BANANY



Hej, dzisiaj opowiem Wam trochę o… BANANACH. Zapraszam do ciekawej lektury. ;) 


Banany to owoce, które zawierają wiele składników mineralnych i liczne witaminy. Banany są przede wszystkim skarbnicą potasu, dlatego powinny po nie sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem. Banany pomogą także na wrzody i biegunkę u dzieci. Natomiast skórka banana to sprawdzony sposób na kurzajki, ukąszenia komarów i wybielenie zębów. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają banany.


Banan to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze poznano tysiące lat temu. Plantatorzy nie czekają, aż owoce w pełni dojrzeją, lecz zrywają je wtedy, gdy są jeszcze zielone, a następnie załadowują je na statki-chłodnie, by nie dopłynęły do Europy przejrzałe. Wówczas są nie tylko mniej smaczne, lecz także mają niższą wartość odżywczą. A ta jest wyjątkowa, gdyż banan zawiera wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. Jednak najwięcej mają potasu.


Banany w diecie nadciśnieniowców
W jednym średniej wielkości bananie, który waży około 100 g, jest aż 358 mg potasu. Tym samym owoce te znajdują się w czołówce produktów, w których znajduje się najwięcej tego obniżającego ciśnienie tętnicze pierwiastka. Nawet słynące z niego pomidory mają go znacznie mniej (237 mg/100 g). Ponadto Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca włączenie bananów do diety bogatej w potas, o niskiej zawartości sodu, ponieważ zmniejszają one ryzyko wystąpienia nadciśnienia.

Banany mogą obniżyć poziom cholesterolu
Banany mogą się przyczynić do obniżenia poziomu cholesterolu. Wszystko dzięki sporej zawartości pektyn (rodzaj błonnika pokarmowego). Indyjscy naukowcy odkryli, że włókna z niedojrzałych bananów plantan (bananów warzywnych) podawane szczurom jednocześnie z dużymi porcjami cholesterolu znakomicie przeciwdziałają spodziewanemu wzrostowi cholesterolu we krwi. Co ciekawe, włókna z dojrzałych bananów nie działają tak samo. U szczurów karmionych takimi owocami i cholesterolem odnotowano wysoki poziom szkodliwej frakcji cholesterolu LDL, zaś dodanie niedojrzałych bananów plantan do ich diety spowodowało spadek wysokiego poziomu cholesterolu LDL o 1/3. Ponadto wzrósł o około 30 proc. poziom korzystnego cholesterolu HDL.

Banany mają dużo kalorii i wysoki indeks glikemiczny
Osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym (<50), które w małym stopniu wpływają na zwiększenie stężenia glukozy we krwi. IG bananów wynosi 60, w związku z tym powinny zostać wykluczone z diety diabetyka. Warto wiedzieć, że indeks glikemiczny bananów zmienia się w zależności od stopnia jego dojrzałości. Owoce bardzo dojrzałe mogą mieć indeks glikemiczny > 70. Z tego powodu powinny z nich zrezygnować także osoby odchudzające się, tym bardziej że banany nie są niskokaloryczne (89 kcal/100 g).

Banany a nowotwory
Banany mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworu nerki. Badania na licznej grupie kobiet wykazały, że u pacjentek, które jadły banany cztery do sześciu razy w tygodniu, ryzyko wystąpienia nowotworu nerek zmniejszyło się prawie o połowę w stosunku do kobiet, które nie włączały bananów do swojej diety.
Wykazano również, że zielone banany, a konkretnie tzw. skrobia oporna w nich zawarta, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu różnych typów chorób nowotworowych, zwłaszcza raka okrężnicy. Warto wiedzieć, że skrobia ta jest wolniej trawiona, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.



Wartości odżywcze bananów (w 100 g)
Wartość energetyczna - 89 kcal
Białko  - 1.09 g
Tłuszcz - 0.33 g
Węglowodany - 22.84 g (w tym cukry proste 12.23)
Błonnik - 2.6 g
Witaminy
Witamina C – 8.7 mg
Tiamina – 0.031 mg
Ryboflawina – 0.073 mg
Niacyna - 0.665 mg
Witamina B6  - 0.367 mg
Kwas foliowy -  20 µg
Witamina A – 64 IU
Witamina E – 0.10 mg
Witamina K - 0.5 µg
Minerały
Wapń – 5 mg
Żelazo - 0.26 mg
Magnez - 27 mg
Fosfor - 22 mg
Potas - 358 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0.15 mg



PODOBAŁ się wpis? Zostaw komentarz! To dla mnie kolejna motywacja! ;)
Do zobaczenia!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam banany <3 Są moim, zaraz po arbuzie, ulubionym owocem :)
    Pozdrawiam! :D
    Mój blog - klik ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Na drugie śniadanie uwielbiam jogurt naturalny z bananem :) Nic lepszego nie ma na świecie :D

    Oczywiście zaobserowałam. liczę na to samo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od zawsze nienawidziłam bananów. W chwili, kiedy byłam na diecie kapuścianej i jadłam w kółko kapustę, pojawił się jeden dzień, w którym można było zjeść banany. Nie byłam zachwycona. Jednak od tamtego czasu toleruję banany. Od czasu do czasu zjem takiego gagatka na drugie śniadanie, ale nadal nie trawię bananowych rzeczy.
    /meainsolita.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)