piątek, 11 września 2015

12 powodów dla których warto jeść owoce! Część 3.

Hej!

Powód nr. 9: TRUSKAWKI
Truskawki to doskonałe źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk.W truskawkach znajdziemy również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (mają działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają intensywną czerwoną barwę). W 90 proc. truskawki składają się z wody, oprócz niej owoce te zawierają sporo błonnika (2,2 g na 100 g owoców), węglowodanów i białka.

 Powód nr 10: JAGODY

Owoce zawierają garbniki katechinowe, pektyny, antocyjany (w tym myrtyllinę), kwasy organiczne (cytrynowy, bursztynowy, jabłkowy). Jagody są bogatym źródłem witamin: C, B1, B2, PP, E, K, karotenoidów (witamina A), inozytolu oraz soli mineralnych takich jak: cynk, mangan, miedź. Owoce mają działanie przeciwbiegunkowe (suszone) i regulujące trawienie (świeże), przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze (na owsiki, słabiej na glisty ludzkie), odtruwające (w przypadku zatruć metalami ciężkimi). Czarne jagody dzięki zawartym w nich antocyjanom leczą oczy, poprawiają widzenie, obniżają poziom cukru we krwi. Należy również zwrócić uwagę na właściwości liści, które działają silnie przeciwbiegunkowo, przeciwcukrzycowo, przeciwzapalnie (drogi moczowe, przewód pokarmowy).
Powód nr 11: KIWI
Miąższ kiwi zawiera aktynidynę i papainę - enzymy rozkładające białka. Z tego powodu nie należy przygotowywać z kiwi koktajli mlecznych, bo spowoduje to, iż będzie on gorzki, również z tego samego powodu nie dodaje się kiwi do galaretek ponieważ z powodu tych enzymów galaretka nie stężeje. Kiwi jest bogate w składniki odżywcze. Jego miąższ w 10% stanowią węglowodany - głównie fruktoza i glukoza. Kiwi jest bardzo bogatym źródłem witamin C i K oraz bogatym źródłem witaminy E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika, pomagającego obniżyć poziom złego cholesterolu i pomocnego w zaparciach. Ma właściwości moczopędne, pobudza wydalanie z organizmu sodu i wody.
Powód nr 12: ANANAS
Zawartość błonnika w ananasie być może nie jest zbyt wysoka, gdyż wynosi jedynie 1,4%, ale dzięki temu ananas jest przekąską lekkostrawną i błyskawicznie dodająca energii. Warto wiedzieć, iż ananasy są również bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, w tym witamin: C, kwasu foliowego, B6 oraz minerałów: miedzi i manganu. Składniki mineralne i witaminy to jednak nie wszystko, co ananas ma nam do zaoferowania. Znajduje się w nim bowiem enzym proteolityczny zwany bromeliną (bromelainą) i to właśnie on odpowiedzialny jest za większość właściwości ananasa. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C (około 48 mg/100 gramów produktu), ananas jest świetnym wspomagaczem układu odpornościowego. Poza tym, wykazuje działanie antyoksydacyjne, a więc jego spożywanie przekłada się na zdrowy, młody wygląd oraz dobre samopoczucie.Naukowcy twierdzą też, iż ananasy redukują ryzyko osteoporozy. Są one bowiem źródłem manganu (który ułatwia przyswajanie wapnia z pożywienia i wbudowywanie go w kości), żelaza (które przeciwdziała łamliwości kości) oraz miedzi (potrzebnej do syntezy kolagenu).


Jak wam się podobała taka seria o owocach? Chcecie serię z warzywami? Piszcie koniecznie!!!                   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)