Cześć!
Dzisiaj kolejna część jakie warto jeść owoce. Zapraszam do lektury.
Powód nr 5: JABŁKA
Jabłka zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C. Najwięcej jest jej pod skórką, dlatego trzeba zjadać jabłka surowe lub gotowane czy pieczone ze skórką.Smak
jabłek jest kwaskowaty. Mimo tego mają one zdolność odkwaszania
organizmu, gdyż zawierają wiele zasadowych soli mineralnych. Wśród
minerałów zawierają potas
oraz żelazo. Te owoce w diecie działają moczopędnie, dzięki czemu mogą
zmniejszać obrzęk nóg, oraz poprawiają pracę wątroby, wzmacniają
mięśnie, serce, układ nerwowy.
Powód nr 6: BANANY
Banany
mają więcej witamin i składników odżywczych, niż ich konkurenci.
Zawierają więcej węglowodanów, witaminę A, potas, żelazo, fosfor i
naturalne cukry. Banany
są bogate w witaminy i składniki mineralne, które są dla organizmu
naturalnym źródłem energii. Banany
są źródłem potasu, który odpowiada za dostarczanie do mózgu tlenu. Mają
one więc pozytywny wpływ na układ krążenia i wspomagają wysiłek
intelektualny.Banany
zawierają błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia.
Zapobiegają one zatwardzeniom i są znacznie zdrowsze, niż środki na
zatwardzenie sprzedawane w aptekach.
Powód nr 7: POMARAŃCZE
Pomarańcze są świetnym źródłem przede wszystkim witaminy C, ale również
dobrym źródłem beta karotenu, witamin: B1, B6, kwasu foliowego, kwasu
pantotenowego i minerałów takich jak: wapń, magnez, potas, miedź.
Pomarańcze to również źródło fitozwiązków, bioflawonoidów, błonnika
pokarmowego, kwasów organicznych, olejków eterycznych, terpenów. Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii
Powód nr 8: MANGO
Jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, które wzmacniają system nerwowy i odpornościowy.
Zawiera witaminę A i E, które korzystnie wpływają na kondycję skóry i zdrowie oczu. Jest bogaty w miedź, potas i magnez (wysoka zawartość potasu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi). Dzięki dużej zawartości witaminy C, mango ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych. Jest źródłem błonnika pokarmowego.
Na ostatnią część o owocach zapraszam już jutro. ;)
Podoba Ci się post? Zostaw komentarz. To dla mnie duża motywacja! Pozdrawiam gorąco!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)