czwartek, 10 września 2015

12 powodów dla których warto jeść owoce! Część 2.

Cześć!
Dzisiaj kolejna część jakie warto jeść owoce. Zapraszam do lektury.

Powód nr 5: JABŁKA
Jabłka zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C. Najwięcej jest jej pod skórką, dlatego trzeba zjadać jabłka surowe lub gotowane czy pieczone ze skórką.Smak jabłek jest kwaskowaty. Mimo tego mają one zdolność odkwaszania organizmu, gdyż zawierają wiele zasadowych soli mineralnych. Wśród minerałów zawierają potas oraz żelazo. Te owoce w diecie działają moczopędnie, dzięki czemu mogą zmniejszać obrzęk nóg, oraz poprawiają pracę wątroby, wzmacniają mięśnie, serce, układ nerwowy.



Powód nr 6: BANANY
Banany mają więcej witamin i składników odżywczych, niż ich konkurenci. Zawierają więcej węglowodanów, witaminę A, potas, żelazo, fosfor i naturalne cukry. Banany są bogate w witaminy i składniki mineralne, które są dla organizmu naturalnym źródłem energii. Banany są źródłem potasu, który odpowiada za dostarczanie do mózgu tlenu. Mają one więc pozytywny wpływ na układ krążenia i wspomagają wysiłek intelektualny.Banany zawierają błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia. Zapobiegają one zatwardzeniom i są znacznie zdrowsze, niż środki na zatwardzenie sprzedawane w aptekach.
Powód nr 7: POMARAŃCZE
Pomarańcze są świetnym źródłem przede wszystkim witaminy C, ale również dobrym źródłem beta karotenu, witamin: B1, B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i minerałów takich jak: wapń, magnez, potas, miedź. Pomarańcze to również źródło fitozwiązków, bioflawonoidów, błonnika pokarmowego, kwasów organicznych, olejków eterycznych, terpenów. Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii
Powód nr 8: MANGO
Jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, które wzmacniają system nerwowy i odpornościowy.
Zawiera witaminę A i E, które korzystnie wpływają na kondycję skóry i zdrowie oczu. Jest bogaty w miedź, potas i magnez (wysoka zawartość potasu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi). Dzięki dużej zawartości witaminy C, mango ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych. Jest źródłem błonnika pokarmowego.


Na ostatnią część o owocach zapraszam już jutro. ;)

Podoba Ci się post? Zostaw komentarz. To dla mnie duża motywacja! Pozdrawiam gorąco!
Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii. Warto jeść pomarańcze razem z błonkami rozdzielającymi cząstki oraz białą częścią skórki. Znajdują się tam bowiem flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C. To właśnie dlatego witamina C naturalnego pochodzenia jest lepiej przyswajalna niż jej syntetyczny odpowiednik

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pomarancze-wlasciwosci-lecznicze-i-wartosci-odzywcze_37382.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)