środa, 30 września 2015

Produkty, których nie powinniśmy trzymać w lodówce



Hej, dzisiaj mam dla Was ważne informacje na temat produktów, których nie powinniśmy trzymać w lodówce!

Pieczywo
Jeśli chleb i bułki będą przechowywane w chłodzie, szybciej staną się czerstwe, a te szczelnie zapakowane po prostu spleśnieją. - Pieczywo dłużej zachowa świeżość przetrzymywane w plastikowym albo drewnianym chlebaku. Ale nawet w takich warunkach nie należy przechowywać go dłużej niż przez trzy dni. Dlatego najlepszym wyborem będzie naturalne pieczywo robione na zakwasie, które w temperaturze pokojowej zachowa smak i nie zeschnie nawet po paru dniach. A jeśli zostaną ci resztki pieczywa, możesz je zamrozić. 



Pomidory i ogórki
To częsty dodatek do posiłków w polskiej kuchni - kładziemy je na kanapki, dodajemy do sałatek, robimy z nich zupy, przetwarzamy. By jednak zachowały swój smak i aromat, nie należy trzymać ich w lodówce. Pomidory i ogórki przechowywane w warunkach chłodniczych szybciej się psują. Gdzie znaleźć dla nich miejsce? Najlepiej w plecionym koszu, na półmisku albo czystym blacie - koniecznie wyjęte z woreczków foliowych. Uwaga, z lodówki wyjmij również takie warzywa jak papryka, ziemniaki, marchew i cebula. Aby nie zgniły zbyt szybko, przetrzymuj je w suchym i ciemnym miejscu.


Egzotyczne owoce Mango, ananas, banany, awokado, cytrusy nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ w zimnie tracą smak i aromat, a nawet mogą się szybciej psuć. Lubią za to miejsca suche i ciepłe. Najlepiej wygospodarować dla nich osobny kosz lub półmisek. Co ciekawe, wyjątek stanowią owoce kiwi, które śmiało możemy przechowywać w umieszczonym w lodówce pojemniku na warzywa - nawet do dwóch tygodni. W chłodzie nie trzyma się również owoców i warzyw, które muszą dojrzeć. Należy przechowywać je w spiżarni lub w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Dojrzeją szybciej, jeśli będą miały dostęp do światła. 


 Miód
Miodu nie przechowujemy w lodówce, ponieważ ulega krystalizacji i ze stanu ciekłego przechodzi w stan stały. Optymalna temperatura dla tego produktu wynosi 8-16 stopni. Trzymajmy go w szklanym opakowaniu, bez dostępu światła. - Miód naturalny najlepiej trzymać w ciemności, w szafce, w dobrze zakręconym słoiku. Pamiętajmy jednak, aby obok niego nie znajdowały się produkty wydzielające silny aromat - miód szybko je wchłonie.

Konserwy i oleje
Wszystkie produkty konserwowane, zamknięte w puszkach, nie muszą stać w chłodzie, oczywiście do momentu otwarcia. Przechowujmy je w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Również wszystkie jadalne oleje, oliwy i ocet trzymajmy poza lodówką, z dala od światła. Oliwa przechowywana poniżej 6-7 stopni może zmętnieć. Wyjątkiem jest olej lniany, nieocenione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, który - jak zaznacza specjalistka - wymaga niskiej temperatury. Długą datę przydatności do spożycia mają natomiast ostre sosy, które trzyma się w szafce albo spiżarni.


Kawa i herbata

Jeśli będziemy przechowywać je w lodówce, stracą swój smak i zapach. Kawę i herbatę trzymajmy w metalowych puszkach, szklanych słojach albo szczelnych pojemnikach. Ważne, aby nie chować ich do opakowań, w których wcześniej znajdowały się intensywnie pachnące produkty - przesiąkną ich aromatem. Pojemniki muszą być idealnie suche, aby nie rozwinęła się w nich pleśń. Kawa i herbata lubią chłodne, zaciemnione i suche miejsca. Najlepiej jednak kupować je w niedużych ilościach i spożywać na bieżąco, aby nie straciły aromatu. 

Do zobaczenia!

4 komentarze:

  1. ja na szczescie stosuje sie do tych zasad :D nie rozumiem ludzi, ktorzy trzymaja chleb w lodowce i twierdza ze bedzie dluzej swiezy...
    olabrzeska.pl
    konkurs z nagrodami - klik

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze trzymam banany, pomidory czy ogórki w lodówce i jeszcze nigdy mi się nie zepsuły ani nie traciły smaku. :)

    Poklikasz w bannery na pasku bocznym bloga?
    http://justdaaria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Beautiful photos:) http://ladyludatischenko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Oprócz pomidorów i ogórków nie trzymam nic z podanych rzeczy w lodówce, ale warzywa zawsze :)
    Pozdrawiam cieplutko myszko:*
    Ayuna-chan.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)