Hej,
dzisiaj kolejna witaminka! A mianowicie witamina B2!
Witamina B2 (ryboflawina) odgrywa ważną rolę w procesach przemiany
materii i jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, produkcji
antyciał przez układ odpornościowy, oddychania międzykomórkowego i procesów
wzrostu. Pomaga zmęczonym oczom i może zapobiegać powstawaniu katarakty.
Wspomaga też procesy rozkładu węglowodanów, tłuszczów i białek. Jej rola jest
nie do przecenienia.
FUNKCJE WITAMINY B2 W ORGANIZMIE
- najważniejszą czynnością witaminy B2 w organizmie jest jej udział w procesach utleniania i redukcji
- wchodzi ona w skład enzymatycznie czynnych związków zwanych flawoproteinami, które zawierają mononukleotyd flawinowy (FMN) lub dwunukleotyd flawinowy (FAD)
- ryboflawina odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku. W niedoborze następuje pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń
- współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów
- współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry
- opóźnianie wzrostu oraz uszkodzenie gałek ocznych i rogówki
- nadwrażliwość na światło
- uczucie piasku w oczach, pod powiekami
- piekące, zaczerwienione "zmęczone" oczy
- zmiany w obrębie jamy ustnej, pęknięcia i owrzodzenia w kącikach ust
- zapalenie śluzówki jamy ustnej i nosa
- popękane wargi
- swędzenie w okolicy ujścia pochwy
- łuszczące się okolice nosa i ust, czoło i uszy
- wypadanie włosów
- brak koncentracji
- zawroty głowy
- bezsenność
- zaburzenia oddechowe
Objawy
hiperwitaminozy (nadmiaru)
Przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty.
Przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty.
Naturalne źródła witaminy B2
Szczególnie bogate w witaminę B2 są: mięso (zwłaszcza wątroba), dziczyzna.
Skarbnicą tej witaminy są także jaja (0,542 mg/100 g) i nabiał, a zwłaszcza
sery twarogowe (0,358–0,495 mg/100 g) oraz sery podpuszczkowe dojrzewające,
tzw. żółte (0,294–0, 597 mg/100 g),
także kasza jaglana (0,380 mg/100 g).
Ponadto witaminę B2 zawierają grzyby,
małże,
tłuste ryby (zwłaszcza makrela, łosoś i pstrąg),
groch,
soja,
fasola,
natka pietruszki,
seler naciowy,
szpinak,
pełnoziarniste pieczywo,
migdały.
Dzienne zapotrzebowanie:
1,7-3 mg Podobał się post? Zostaw komentarz, ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)