Dzisiaj napiszę wam 12 powodów dlaczego warto jeść wybrane owoce!
Powód nr 1: WINOGRONA
Winogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy A i C, witaminy z grupy B, potas fosfor, wapń oraz magnez, cynk, miedź i żelazo. Ponadto są to owoce które zawierają jod (jest niezbędny dla funkcjonowania tarczycy). Są również zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów. Jak również zabijają komórki rakowe (o tym napiszę osobny post) i rozluźniają naczynia krwionośne.
Powód nr 2: BRZOSKWINIE
Zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, PP, magnez, fosfor, żelazo, bor, potas, kwas foliowy, wapń i niacytynę. Brzoskwinie chronią przed anemią, pobudzając produkcję czerwonych krwinek. Do swojej diety powinny je wprowadzić kobiety w ciąży oraz wegetarianie. Jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, co jest ważne dla chorych na reumatyzm i nerki.
Słodki arbuz jest naładowany jednymi z najważniejszych dla nas antyoksydantów. Jednym z nich jest na przykład likopen (szczególnie w czerwonych arbuzach). Ze swoich właściwości antyoksydacyjnych znany jest też beta karoten, którego możemy znaleźć w arbuzie dość pokaźne ilości. Oprócz tego, ze jest on antyoksydantem utrzymuje Twoje serce w dobrej formie zapobiegając jego przedwczesnemu starzeniu się oraz związanym z wiekiem chorobom serca i układu krwionośnego. Antyoksydanty wędrują przez cały nasz organizm neutralizując wolne rodniki, które potrafią wyrządzić nam wiele szkód. A te szkody to między innymi utlenianie cholesterolu, przez co szybciej odkłada się on na ściankach naszych żył, co może prowadzić do chorób serca a nawet zawału. Z cholesterolem walczą też zawarte w arbuzie witamina C, karotenoidy i potas.
Powód nr 4: WIŚNIE
Wiśnie kryją w swoim miąższu dużo antyoksydantów –
antocyjanów. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia, przedłużają
sprawność fizyczną i psychiczną. Wspomagają zwalczanie stanów zapalnych,
obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Antocyjany mają wpływ na elastyczność i
przepuszczalność naczyń włosowatych, a zwłaszcza tych w tęczówce. To
znaczy, że przyspieszają proces regeneracji barwnika wzrokowego. Żelaza mają więcej niż jabłka. Średnia zawartość witaminy C w
100 gramach owoców to 12 mg. Nieco ponad 600 g wiśni
zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na tę ważną witaminę.
Oprócz tego wiśnia zawiera garbniki, pektyny i
inozytu, znany jako "witamina B8" który zapobiega siwieniu.
I dzisiaj to na tyle. Kolejne 4 powody dla których warto jeść owoce już jutro.Ps. Jeżeli podoba Wam się post zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło. I będzie to dla mnie kolejna motywacja! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)