Hej mam dzisiaj dla Was kilka przydatnych
informacji na temat kaszy jaglanej. Zapraszam do lektury. ;)
Wartości odżywcze i składniki mineralne:
Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa,
uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje
kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka.
Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy),
B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
właściwości lecznicze
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu.
Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym
dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości
antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar
wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
Kasza jaglana dla urody:
Kasza jaglana dla urody:
Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i
paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich
odwapnianiu).
Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która
korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we
krwi - o obecność tej kaszy w diecie powinny zatem zadbać osoby pracujące
intensywnie umysłowo.
Ile kalorii ma kasza jaglana?
Czy można jeść kaszę jaglaną, będąc na diecie? Kasza jaglana, tak jak
wszystkie kasze, jest dość kaloryczna - 100 g kaszy jaglanej to ok. 350 kalorii). Ma też wysoki, jak
na mało przetworzone produkty zbożowe,
indeks glikemiczny (o tym w innym poście) (71 - dla ugotowanej kaszy
jaglanej). Jednak nawet osoby odchudzające się nie powinny całkowicie
rezygnować z jedzenia kaszy jaglanej - zawarty w niej krzem poprawia przemianę
materii.
Jak gotować kaszę jaglaną, żeby nie była gorzka?
Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich. Jednak
często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe
danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić
- przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można
też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do
czystej, gotującej się wody. Warto namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w
wodzie z dodatkiem soku z cytryny - ten zabieg razem z gotowaniem pomoże
unieczynnić fityniany - związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie
składników mineralnych.
Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody.
Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok.
godzinę.
Żeby kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba kaszę wymieszać z
niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka
kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 minut.
Podobał się post? Zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło! ;)
Do zobaczenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)