Hej, dzisiaj mam dla Was ważne informacje na temat produktów, których nie
powinniśmy trzymać w lodówce!
Pieczywo
Jeśli chleb
i bułki będą przechowywane w chłodzie, szybciej staną się czerstwe, a te
szczelnie zapakowane po prostu spleśnieją. - Pieczywo dłużej zachowa świeżość
przetrzymywane w plastikowym albo drewnianym chlebaku. Ale nawet w takich warunkach nie
należy przechowywać go dłużej niż przez trzy dni. Dlatego najlepszym wyborem
będzie naturalne pieczywo robione na zakwasie, które w temperaturze pokojowej
zachowa smak i nie zeschnie nawet po paru dniach. A jeśli zostaną ci resztki
pieczywa, możesz je zamrozić.
Pomidory i
ogórki
To częsty
dodatek do posiłków w polskiej kuchni - kładziemy je na kanapki, dodajemy do
sałatek, robimy z nich zupy, przetwarzamy. By jednak zachowały swój smak i
aromat, nie należy trzymać ich w lodówce. Pomidory i ogórki przechowywane w
warunkach chłodniczych szybciej się psują. Gdzie znaleźć dla nich miejsce?
Najlepiej w plecionym koszu, na półmisku albo czystym blacie - koniecznie
wyjęte z woreczków foliowych. Uwaga, z lodówki wyjmij również takie warzywa jak
papryka, ziemniaki, marchew i cebula. Aby nie zgniły zbyt szybko, przetrzymuj
je w suchym i ciemnym miejscu.
Miód
Miodu nie
przechowujemy w lodówce, ponieważ ulega krystalizacji i ze stanu ciekłego
przechodzi w stan stały. Optymalna temperatura dla tego produktu wynosi 8-16
stopni. Trzymajmy go w szklanym opakowaniu, bez dostępu światła. - Miód
naturalny najlepiej trzymać w ciemności, w szafce, w dobrze zakręconym słoiku.
Pamiętajmy jednak, aby obok niego nie znajdowały się produkty wydzielające
silny aromat - miód szybko je wchłonie.
Konserwy i
oleje
Wszystkie
produkty konserwowane, zamknięte w puszkach, nie muszą stać w chłodzie,
oczywiście do momentu otwarcia. Przechowujmy je w suchym, ciemnym i chłodnym
miejscu. Również wszystkie jadalne oleje, oliwy i ocet trzymajmy poza lodówką,
z dala od światła. Oliwa przechowywana poniżej 6-7 stopni może zmętnieć.
Wyjątkiem jest olej lniany, nieocenione źródło nienasyconych kwasów
tłuszczowych, który - jak zaznacza specjalistka - wymaga niskiej temperatury.
Długą datę przydatności do spożycia mają natomiast ostre sosy, które trzyma się
w szafce albo spiżarni.
Kawa i herbata
Jeśli będziemy przechowywać je w lodówce, stracą swój smak i zapach. Kawę i herbatę trzymajmy w metalowych puszkach, szklanych słojach albo szczelnych pojemnikach. Ważne, aby nie chować ich do opakowań, w których wcześniej znajdowały się intensywnie pachnące produkty - przesiąkną ich aromatem. Pojemniki muszą być idealnie suche, aby nie rozwinęła się w nich pleśń. Kawa i herbata lubią chłodne, zaciemnione i suche miejsca. Najlepiej jednak kupować je w niedużych ilościach i spożywać na bieżąco, aby nie straciły aromatu.
Do zobaczenia!
ja na szczescie stosuje sie do tych zasad :D nie rozumiem ludzi, ktorzy trzymaja chleb w lodowce i twierdza ze bedzie dluzej swiezy...
OdpowiedzUsuńolabrzeska.pl
konkurs z nagrodami - klik
Ja zawsze trzymam banany, pomidory czy ogórki w lodówce i jeszcze nigdy mi się nie zepsuły ani nie traciły smaku. :)
OdpowiedzUsuńPoklikasz w bannery na pasku bocznym bloga?
http://justdaaria.blogspot.com/
Beautiful photos:) http://ladyludatischenko.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńOprócz pomidorów i ogórków nie trzymam nic z podanych rzeczy w lodówce, ale warzywa zawsze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko myszko:*
Ayuna-chan.blogspot.com