Hej. Oto kilka przepisów z nasionami chia. Więcej o nasionach chia znajdziesz tutaj- klik
BUDYŃ Z NASIONAMI
CHIA
Nasiona Chia podziel na dwie szklanki. W zależności od gustu
możesz wymieszać około 5 kropli ekstraktu waniliowego w mleku i tak
przygotowane mleko również podziel na dwie szklanki. Pozostaw nasiona w mleku
przez około 30 minut i ponownie wymieszaj. Możesz je również pozostawić na noc
lub trzymać przez co najmniej na kilka godzin w lodówce. Napęczniałe nasiona
będą przypominały w konsystencji budyń.
Sos: Jeśli do sosu używasz świeżych malin, utrzyj je w
blenderze na puree, a następnie przetrzyj przez sito, aby pozbyć się nasion.
Mrożone maliny podgrzej w kuchence mikrofalowej lub rozmroź w kąpieli wodnej, a
następnie przetrzyj je przez sito. Dla kogo maliny są zbyt kwaśne, może sos
osłodzić odrobiną syropu z agawy. Rozprowadź sos malinowy na budyniu i udekoruj
wiórkami startej czekolady.
KOKTAJL Z NASIONAMI CHIA
Składniki:
- 300 ml mleka roślinnego (np. migdałowe)
- 100 g jagód
- 100 g truskawek
- 2 łyżeczki nasion chia
- 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki umieść w blenderze i całość miksuj, aż powstanie
jednolity koktajl.
DŻEM OWOCOWY Z NASIONAMI CHIA
Składniki:
- 250g truskawek (opcjonalnie: malin, borówek, jagód lub porzeczek)
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki syropu klonowego
- 4 łyżki wody
Szałwię hiszpańską wymieszaj z letnią wodą i odstaw na 10-20 minut. Kiedy
nasiona wchłoną wodę, dodaj umyte i osuszone owoce oraz syrop z agawy, a
następnie zmiksuj blenderem. Całość przełóż do słoiczka. Taki dżem możesz
przechowywać w lodówce do tygodnia.
OWSIANKA Z NASIONAMI
CHIA
Składniki:
- 100g płatków orkiszowych
- 100ml mleka krowiego lub roślinnego (np. kokosowe)
- banan pocięty w plastry
- łyżka nasion chia
- łyżka jagód
- szczypta cynamonu
Płatki zalej mlekiem i poczekaj, aż zmiękną. Dodaj plasterki banana, jagody
i nasiona chia. Posyp cynamonem.
BEZGLUTENOWE I BEZ JAJECZNE RACUSZKI
·
Mąka kukurydziana - 2 szklanki
·
woda niegazowana - 1 szklanka
·
Cukier z agawy - 50 g
·
nasiona chia - 2 łyżeczki
·
masło roślinne – trochę
·
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
·
jabłko - 1 szt.
Nasiona chia
zalewamy wodą niegazowaną i odstawiamy na 15 minut aby odrobię spęczniały.
Mąkę, cukier,
sodę oczyszczoną wsypujemy do naczynia (miski) i zalewamy już spęczniałymi
nasionami chia. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Jabłko
obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w małe talarki.
Odrobinę masła
roztapiamy na patelni i łyżką nakładamy małe placuszki, na placuszki
układamy po 2-3 talarki jabłka. Smażymy na złoty kolor z obu stron każdy
racuch.
Podoba Wam się taka forma przepisów?
Koktajl jest świetny! ;3
OdpowiedzUsuńhttp://typical-writers.blogspot.com/
Ten budyń świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńKoktajl do mnie przemówił :D
OdpowiedzUsuńhttp://mikijiu.blogspot.com
super przepis na re racuchy:) twoimioczami.blogspot.com - nowy post wraz z KONKURSEM - zapraszam :)
OdpowiedzUsuń