Mam dla Was kilka ważnych informacji o nasionach chia. ;)
Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych
Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Istnieje
mnóstwo produktów zawierających kwasy tłuszczowe, jednak wiele z nich zawiera
znaczącą przewagę Omega 6. Natomiast dla zdrowia ciała i umysłu ważna jest
odpowiednia proporcja Omega 3 i 6. Olej z Nasion Chia zawiera 30% kwasów
omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zawierają korzystne dla zdrowia
długołańcuchowe nienasycone trój glicerydy w odpowiedniej proporcji, przez co
zmniejszają złogi cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.
Chia to również źródło witamin, minerałów
i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń,
fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką
zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%), głównie rozpuszczalnego w
wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej.
Ze względu na dużą zawartość błonnika
(ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są
dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewnia uczucie
sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym. Pomagają w lepszym
wchłanianiu się pokarmów, a to z kolei wspomaga wchłanianie substancji
odżywczych wraz ze znaczącym uwodnieniem polepszającym wydalanie trucizn
metabolicznych. Wynikiem tego jest szybka metaboliczna utylizacja w komórkach
ustroju. Ta efektywna asymilacja robi z chia bardzo skuteczny suplement diety.
Są bogatym źródłem wapnia, zawierają boron ważny minerał
współdziałający z metabolizmem wapnia w ustroju.
Są polecane dla diabetyków, gdyż
spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
Wspomagają nawilżanie organizmu
ponieważ mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi. Ze względu na swoje
właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców. Jedną z
zadziwiających możliwości nasion chia są własności hydrofilowe – nasiona
są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji ponad 12 do 1 (wagowo). Ta własności
utrzymywania wody koloidalnej przedłuża okres uwadniania organizmu. Płyny i
elektrolity zapewniają środowisko, które wspiera procesy życiowe każdej
komórki. Stężenie elektrolitów, ich skład podlegają regulacji, aby zachować jak
najbardziej stałość warunków środowiska. Poprzez konsumpcję nasion chia nasz
ustrój utrzymuje bardziej efektywną regulację w odniesieniu do absorpcji
pożywek i utrzymania odpowiednich stężeń płynów ustrojowych. Ta efektywność
pozwala na lepsze utylizowanie płynów ustrojowych oraz utrzymania równowagi
jonowej w organizmie.
Porcja 15 g nasion Chia zawiera:
- 107 mg wapnia
- 160 mg fosforu
- 2,4 mg żelaza
- 105 mg potasu
- 105 mg magnezu
- 0,5 mg cynku
- Nasiona chia
nie zawierają glutenu.
Zastosowanie w kuchni
Ze względu na swoje różnorodne właściwości, nasiona
chia powinny znalezć się w naszej codziennej diecie. Można je przyrządzać
i spożywać na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań:
- jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw
- dodatek do koktajli
- zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników
- do puddingów, sosów, zagęszczania zup
- można kiełkować.
Nasiona chia
w połączeniu z wodą tworzą żel. Spożywane w takiej postaci zapobiegają zbyt
szybkiemu wchłanianiu węglowodanów.
Nasiona powinny być moczone w czystej wodzie zanim
zostaną użyte do jakiegokolwiek przepisu. Nasiona chia zaabsorbują co najmniej
9 razy tyle wody ile same ważą i to w przeciągu 10 minut, lub nawet szybciej
zależnie od temperatury wody.
Jeżeli spróbujesz wymieszać łyżeczkę nasion tej
rośliny w szklance wody pozostawiając ww. na ok. 30 minut lub dłużej taka
mieszanina nie będzie wyglądać już ani jak nasiona ani jak czysta, płynna woda,
zrobi się z tego gęsta piankowa galareta. Taka reakcja jest spowodowana tym, że
włóknik nasion chia szybko i dobrze rozpuszcza się (żeluje) w wodzie.
Najlepsze proporcje pomiędzy wodą a nasionami dla większości przepisów to
wagowo 9 porcji wody na 1 część nasion. Komórki nasion absorbujące wodę nadal
utrzymują wodę nawet podczas mieszania z innymi produktami, zmniejszając przy tym kaloryczność posiłku,
a to poprzez zwiększanie objętości posiłku. Nie mają przy tym negatywnego
wpływu na smak potrawy. Tak naprawdę nasiona chia raczej emulgują niż
rozcieńczają, tworząc przy tym większą powierzchnię styku, co w konsekwencji
wzmaga smak przypraw, a nie osłabia go.
Już jutro zapraszam na przepisy z nasionami chia!
Do zobaczenia!
Do zobaczenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)