wtorek, 12 stycznia 2016

RYBA? Czemu nie- przepisy!

Hej, dzisiaj mam dla Was krótki post. Więcej o rybie napiszę następnym razem, a teraz wrzucę kilka ciekawych przepisów!



Sałatka z awokado, tuńczyka i pomidorków koktajlowych

• ½ dojrzałego awokado
• ¾ puszki tuńczyka w sosie własnym
• 1 szklanka pomidorków koktajlowych
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Awokado obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki. Natkę pietruszki oraz szczypiorek drobno posiekać i dodać do sałatki. Całość dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.




Pełnoziarniste penne z łososiem i brokułami

• ¾ szklanki makaronu pełnoziarnistego penne
• 6 różyczek brokułów
• 1 opakowanie łososia wędzonego
 • 2 łyżki jogurtu naturalnego
 • 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Makaron i brokuły ugotować al dente w osolonej wodzie. Połowę brokułów zmiksować z jogurtem naturalnym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Łososia i pozostałe brokuły podzielić na części i połączyć z sosem. Na makaron wyłożyć przygotowany sos z łososiem i posypać orzechami.




Sola z cukinią i pomidorami

• 1 duży filet z soli (200g)
• ½ małej cukinii
• 1 duży pomidor
• sok z cytryny
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 3 łyżki kaszy pęczak
Filet z ryby umyć i osuszyć. Ułożyć rybę na dnie naczynia żaroodpornego. Doprawić solą morską, świeżo mielonym czarnym pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Warzywa umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w talarki, a pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W Warzywa podsmażyć na oliwie z oliwek, oprószyć pieprzem. Solę przykryć cukinią z pomidorem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 min. Gotowe danie podawać z ugotowaną kaszą pęczak.




łosoś na parze z brokułem i cząstkami batatu

1 filet z łososia bez skóry
1/2 małego brokułu
1/2 batatu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Łososia ugotuj na parze. Skrop go sokiem z cytryny dopiero przed podaniem. Batat w plasterkach i brokuł w cząstkach polej oliwą i upiecz z dodatkiem kminku i soli.




śledzik z buraczkiem
1 filet śledziowy w oleju


1 burak
1/2 cebuli
1 łyżka posiekanego szczypiorku 8g
Buraka ugotuj i zetrzyj na tarce, wymieszaj z cebulą pokrojoną w piórka. Podawaj ze śledziem i szczypiorkiem.
 

 Podobał się post? Koniecznie mi o tym napisz!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)