czwartek, 26 listopada 2015

Mandarynki



Mandarynki mają wiele właściwości leczniczych. Dzięki witaminom C i A - naturalnym przeciwutleniaczom - wspomagają układ odpornościowy, hamują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy tupu II, miażdżycy naczyń i niektórym rodzajom nowotworów.

Owoce zawierają około:
  • 87% wody
  • 8% cukrów
  • 0,9% białka
  • 1,9% błonnika
  • dużo witaminy C (30 mg/100 g),
  • witaminę A
  • kwas foliowy
  • potas
  • wapń
  • fosfor
  • magnez
  • sód
  • żelazo
  • cynk
Mandarynki poprawiają kondycję skóry i chronią przed chorobami oczu
Mandarynki to jedne z bogatszych w witaminę A owoce cytrusowe. Nie mogą im dorównać nawet pomarańcze, cytryny czy pomelo. Pod względem jej zawartości mandarynki ustępują tylko grejpfrutowi. Witamina A ma wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie, m.in. jest niezbędna w okresie wzrostu, ponieważ pozytywnie wpływa na budowę silnych kości i zębów, chroni skórę przed promieniami UV i poprawia jej kondycję. Ponadto chroni przed rozwojem chorób oczu, w tym jaskry i zaćmy. Więcej o witaminie przeczytasz (tutaj)

Mandarynki wzmacniają układ odpornościowy i opóźniają proces starzenia
Mandarynki, jak wszystkie cytrusy, są bogatym źródłem witaminy C (30 mg/100 g, tj. 39% dziennego zapotrzebowania), która nie tylko wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. 

Mandarynki pomagają zwalczyć otyłość, zapobiegać chorobom serca i cukrzycy typu 2
 A to wszystko dzięki zawartej w mandarynkach nobiletynie (rodzaj flawonoidu). Jak tłumaczą badacze, nobiletyna zapobiega procesom, które prowadzą do ww. schorzeń, tj. odkładaniu tłuszczów w wątrobie, poprzez stymulację genów odpowiedzialnych za ich spalanie oraz blokowanie genów odpowiedzialnych za ich gromadzenie się. Warto wiedzieć, że substancja ta występuje przede wszystkim w skórce mandarynek.



Mandarynki w profilaktyce przeciwnowotworowej
Według naukowców z Leicester School of Pharmacy związek pozyskiwany ze skórki mandarynek ma zdolność niszczenia pewnych rodzajów komórek nowotworowych, m.in. tych odpowiedzialnych za raka wątroby. Jest to salvestrol Q40 - rodzaj fitoaleksyny, czyli substancji używanej przez rośliny do odstraszania szkodników, np. owadów. Według badaczy związek ten przekształca się we wnętrzu komórek nowotworowych w toksyczną substancję i doprowadza do ich rozkładu, nie naruszając przy tym komórek zdrowych.

Mandarynki a odchudzanie
Mandarynki, mimo że są słodkie, nie tuczą - jeden owoc (ok. 65 g) dostarcza tylko 34 kcal, w ponad 85% składają się z wody, a zawarte w nich kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy) przyśpieszają proces oczyszczania organizmu z toksyn i poprawiają trawienie. W związku z tym są polecane nie tylko osobom, które walczą z nadwagą i otyłością, lecz także tym, które chcą zrzucić kilka kilogramów lub oczyścić organizm z toksyn.

Jak kupować mandarynki?

Niezależnie od tego, na którą odmianę się zdecydujesz, pamiętaj, że o dobrej jakości i świeżości mandarynek świadczy ich intensywny aromat. Przy wyborze mandarynek kieruj się także ich wyglądem - zawsze wybieraj te mocno pomarańczowe, miękkawe, ale bez pustych miejsc pod skórką (taka mandarynka będzie wyschnięta).


Podoba Ci się post? Zostaw komentarz. :)
Do zobaczenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)