Mandarynki mają wiele właściwości leczniczych. Dzięki witaminom C i A -
naturalnym przeciwutleniaczom - wspomagają układ odpornościowy, hamują
działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także
poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań
przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce
pomagają także zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy tupu II, miażdżycy naczyń
i niektórym rodzajom nowotworów.
Owoce
zawierają około:
- 87% wody
- 8% cukrów
- 0,9% białka
- 1,9% błonnika
- dużo witaminy C (30 mg/100 g),
- witaminę A
- kwas foliowy
- potas
- wapń
- fosfor
- magnez
- sód
- żelazo
- cynk
Mandarynki poprawiają kondycję skóry i
chronią przed chorobami oczu
Mandarynki to jedne z bogatszych w witaminę A owoce cytrusowe.
Nie mogą im dorównać nawet pomarańcze, cytryny czy pomelo. Pod względem
jej zawartości mandarynki ustępują tylko grejpfrutowi. Witamina A ma wpływ na
wiele procesów zachodzących w organizmie, m.in. jest niezbędna w okresie
wzrostu, ponieważ pozytywnie wpływa na budowę silnych kości i zębów, chroni
skórę przed promieniami UV i poprawia jej kondycję. Ponadto chroni przed
rozwojem chorób oczu, w tym jaskry i zaćmy. Więcej o witaminie przeczytasz (tutaj)
Mandarynki wzmacniają układ odpornościowy
i opóźniają proces starzenia
Mandarynki, jak wszystkie cytrusy, są bogatym źródłem witaminy C (30 mg/100
g, tj. 39% dziennego zapotrzebowania), która nie tylko wzmacnia układ
odpornościowy i chroni organizm przed chorobotwórczymi drobnoustrojami.
Mandarynki pomagają zwalczyć
otyłość, zapobiegać chorobom serca i cukrzycy typu 2
A to wszystko dzięki zawartej w mandarynkach nobiletynie (rodzaj
flawonoidu). Jak tłumaczą badacze, nobiletyna zapobiega procesom, które
prowadzą do ww. schorzeń, tj. odkładaniu tłuszczów w wątrobie, poprzez
stymulację genów odpowiedzialnych za ich spalanie oraz blokowanie genów
odpowiedzialnych za ich gromadzenie się. Warto wiedzieć, że substancja ta
występuje przede wszystkim w skórce mandarynek.
Mandarynki w profilaktyce
przeciwnowotworowej
Według naukowców z Leicester School of Pharmacy związek pozyskiwany ze
skórki mandarynek ma zdolność niszczenia pewnych rodzajów komórek
nowotworowych, m.in. tych odpowiedzialnych za raka wątroby. Jest to
salvestrol Q40 - rodzaj fitoaleksyny, czyli substancji używanej przez rośliny
do odstraszania szkodników, np. owadów. Według badaczy związek
ten przekształca się we wnętrzu komórek nowotworowych w toksyczną
substancję i doprowadza do ich rozkładu, nie naruszając przy tym komórek
zdrowych.
Mandarynki a odchudzanie
Mandarynki, mimo że są słodkie, nie tuczą - jeden owoc (ok. 65 g) dostarcza
tylko 34 kcal, w ponad 85% składają się z wody, a zawarte w nich kwasy
organiczne (cytrynowy i jabłkowy) przyśpieszają proces oczyszczania organizmu z
toksyn i poprawiają trawienie. W związku z tym są polecane nie tylko osobom,
które walczą z nadwagą i otyłością, lecz także tym, które chcą zrzucić kilka
kilogramów lub oczyścić organizm z toksyn.
Jak kupować mandarynki?
Niezależnie od tego, na którą odmianę się zdecydujesz, pamiętaj, że o dobrej jakości i świeżości mandarynek świadczy ich intensywny aromat. Przy wyborze mandarynek kieruj się także ich wyglądem - zawsze wybieraj te mocno pomarańczowe, miękkawe, ale bez pustych miejsc pod skórką (taka mandarynka będzie wyschnięta).
Podoba Ci się post? Zostaw komentarz. :)
Do zobaczenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)