W organizmie człowieka znaczne ilości magnezu (ok.
50–60%) znajdują się w szkielecie, około 40–45% tego pierwiastka występuje
w tkankach miękkich, głównie w mięśniach, a około 1%
w płynach pozakomórkowych.
Magnez jest składnikiem występującym powszechnie w żywności, ale jego zawartość jest bardzo zróżnicowana w poszczególnych produktach spożywczych, od niewielkich ilości w większości owoców, części warzyw czy niektórych produktach mlecznych, do znaczących ilości znajdujących się w kaszy gryczanej, nasionach roślin strączkowych, orzechach, kakao, czekoladzie gorzkiej i w ciemnym pieczywie. Dobrym źródłem magnezu mogą być również wody mineralne, zwłaszcza wysoko zmineralizowane, i „twarda” woda pitna. Przyswajalność magnezu z żywności wynosi około 50%.
produkt
|
magnez
(mg/100 g)
|
kakao 16%,
proszek
|
420
|
słonecznik,
nasiona
|
359
|
migdały
|
269
|
kasza
gryczana
|
218
|
fasola
biała, nasiona suche
|
169
|
czekolada
gorzka
|
165
|
orzechy
pistacjowe
|
158
|
orzechy
laskowe
|
140
|
płatki
owsiane
|
129
|
ryż
brązowy
|
110
|
czekolada
mleczna
|
97
|
natka
pietruszki
|
69
|
chleb
żytni razowy
|
64
|
chleb
graham
|
62
|
kasza
jęczmienna, perłowa
|
45
|
banan
|
33
|
szynka
z indyka
|
32
|
ser gouda
pełnotłusty
|
31
|
makrela
wędzona
|
30
|
łosoś
świeży
|
29
|
wołowina,
pieczeń
|
25
|
wieprzowina,
schab
|
24
|
kiełbasa
toruńska
|
24
|
brokuły
|
23
|
fasolka
szparagowa
|
22
|
szynka
wiejska
|
20
|
kajzerki
|
19
|
marchew
|
16
|
jogurt
truskawkowy 1,5% tł.
|
15
|
ryż biały
|
13
|
mleko 2%
tł.
|
12
|
jaja kurze
całe
|
12
|
sok
pomarańczowy
|
11
|
sałata
|
9
|
ser
twarogowy półtłusty
|
9
|
płatki
kukurydziane
|
6
|
jabłko
|
3
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)