Miód wzmacnia
serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne -
niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego miód świetnie
sprawdza się jako kosmetyk. Warto wprowadzić miód do codziennego menu.
Duże znaczenie w miodzie mają enzymy. Pochodzą one
głównie z gruczołów ślinowych owadów. W miodzie zawarty jest nadtlenek wodoru –
substancja o właściwościach bakteriostatycznych, w 3-procentowym roztworze
znana jako woda utleniona.
Do innych substancji antybiotycznych wytwarzanych
przez pszczoły i wprowadzanych przez nie do miodu należą lizozym, inhibina
(najwięcej zawierają jej miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe
z pasiek położonych powyżej 1000 m n.p.m.) i apidycyna. Działają one np.
na: ziarniaki gram-dodatnie, takie jak gronkowce i paciorkowce, oraz pałeczki
gram-ujemne. Poza tym miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy,
rzęsistka pochwowego i chorobotwórcze dla człowieka grzyby drożdżoidalne z
rodzaju Candida.
Ponadto miód zawiera duże ilości mikroelementów:
potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz
witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.
Ciekawostki:
·
100 gramów miodu dostarcza organizmowi 319
kcal.
·
Do najsławniejszych na świecie należą
miody tymiankowe, pochodzące ze wzgórz w Grecji.
·
W Polsce najczęściej kupowany jest miód
lipowy. Jest produktem bardzo łatwo przyswajalnym, całkowicie trawi się w ciągu
niepełnych 2 godzin (dla porównania: szynka w 4 godziny).
·
Miód od dawna służył pielęgnacji urody.
Znane są jego właściwości nawilżające, rozjaśniające i uelastyczniające skórę.
·
Zawarta w miodzie fruktoza neutralizuje
skutki picia alkoholu. Następnego dnia warto w dwóch porcjach zjeść w sumie 200
gramów miodu.
·
Jeżeli zamknięty słoiczek będziemy
przechowywać w chłodnym miejscu (najwłaściwsza jest temperatura 6-10 st.
Celsjusza), nie straci swych wartości przez 23 lata.
Miód - właściwości lecznicze
- przyspiesza gojenie się ran
- zmniejsza ryzyko powstania bliznowców
- leczy wrzody żołądka (szczególnie nadaje się do tego miód manuka pochodzący z Nowej Zelandii)
- działa przeciwbiegunkowo
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- hamuje procesy miażdżycowe
- leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych
- jest dobry na przeziębienia, kłopoty z gardłem
- koi nerwy, działa nasennie
- jednocześnie pobudza do pracy mózg (dzięki glukozie, która jest paliwem dla szarych komórek).
Jak rozpoznać dobry miód?
Miód skrystalizowany- wcale nie oznacza, że jest gorszy od tego
płynnego
·
Dobry płynny miód, gdy jest powoli przelewany powinien tworzyć
piramidkę. Jeśli zamiast tego tworzy się wgłębienie, to znak że mógł być
rozcieńczany wodą
·
Miód który przez kilka miesięcy się nie krystalizuje
najprawdopodobniej został podgrzany do zbyt wysokiej temperatury. Oznacza to, ż
nie ma żadnych wartości zdrowotnych
·
Biały osad na górze słoika z miodem oznacza że to dobra jakość
pszczelego miodu
·
Smugi w słoiku w miodzie- oznacza to naturalny proces
krystalizacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeżeli masz jakieś uwagi co do tego bloga- podziel się nimi! ;-)