Zielona herbata
Zielona herbata to jeden z
najczęściej polecanych sposobów na odchudzanie bez negatywnych efektów. Wiesz
jakie właściwości i sekrety jeszcze skrywa zielona herbata? Wiesz jaki wpływ
wywiera na twój organizm?
Opis i
proces produkcji zielonej herbaty:
Im więcej pijemy tej cenionej na
całym świecie herbaty tym bardziej doceniamy cudowny smak i aromat zielonej
herbaty.
Świeżo zebrane, zielone listki
zostają wysuszone i podgrzane, co zapobiega rozpoczęciu się procesów
fermentacyjnych.
Parzenie
zielonej herbaty:
Aby napar zachował najlepsze
właściwości smakowe i unikalny aromat herbatę należy zaparzyć w ogrzanym wrzącą
wodą, a następnie do sucha wytartym porcelanowym czajniczku używając miękkiej
wody. Temperaturę wody należy dobrać biorąc pod uwagę jej gatunek, dlatego
najlepiej o nią zapytać sprzedawcy. Generalnie waha się ona pomiędzy 60 a 90
stopniami Celsjusza.
Istnieją dwie metody osiągnięcia
pożądanej temperatury: pierwsza z nich to po prostu użycie odpowiedniego
termometru, druga opiera się na spostrzeżeniu, że w temperaturze pokojowej
wrząca woda po 3-4minutach ma 90stopni, a po 12-14minuta spada do 75.
Niestety czas parzenia zielonej
herbaty również jest zróżnicowany w zależności od stopnia rozdrobnienia
suszu, gatunku herbaty i twardości wody. Herbaty bardzo rozdrobnione parzy się
króciutko, a te o dużych listkach parzy się znacznie dłużej. Podobnie jak
wielkość liści tak i twardość wody wydłuża czas parzenia zielonej herbaty.
Krótkie parzenie(około 3minut)
powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i
pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu
relaksującym.
Herbatę zieloną parzy się dwu a
nawet trzykrotnie za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i innych
właściwościach. Pierwsze parzenie daje napar o delikatnym aromacie działający
pobudzająco. Drugie napar o intensywniejszym aromacie, smaczniejszy i
działający relaksująco na nasz organizm(dlatego jest on znacznie bardziej
ceniony niż ten z pierwszego parzenia).
Dobrze zaparzona herbatka ma
pozbawiony goryczy smak i delikatny aromat.
Zielona herbata zmniejsza ryzyko raka
Międzynarodowe badania nad właściwościami zielonej herbaty
wykazały jej antynowotworowe działanie. To zasługa m.in. bardzo silnych przeciwutleniaczy,
które chronią DNA przed działaniem substancji kancerogennych i zmianami
mogącymi prowadzić do rozwoju nowotworów. Dobrze udokumentowane jest zwłaszcza
ich ochronne działanie przed rakiem skóry, wywoływanym głównie przez
promieniowanie UV. Stwierdzono, że regularne picie zielonej herbaty wyraźnie
zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania, a ponadto zapobiega poparzeniom
słonecznym.
Zielona herbata przedłuża życie i chroni przed demencją
Japończycy uważają, że wypicie od 4 do 10 filiżanek tego napoju
dziennie korzystnie wpływa na zdrowie i przedłuża życie człowieka średnio o 3
lata. Holendrzy twierdzą, że cztery filiżanki dziennie zmniejszają
zachorowalność na arteriosklerozę. Naukowcy zalecają więc wypijanie
każdego dnia kilku szklanek zielonej herbaty dla przyjemności i zdrowia
Pierwsze wyniki prowadzonych obecnie badań wskazują, że zielona
herbata może chronić mózg przed różnymi formami starczej demencji. Wykazano
bowiem, że polifenole wiążą się z toksycznymi składnikami (nadtlenkiem wodoru i
beta-amyloidem), odgrywającymi istotną rolę w rozwoju choroby Alzheimera. Po
wchłonięciu przez organizm polifenole rozkładają się, przeobrażając się w
nieszkodliwą mieszankę związków.
Zielona herbata poprawia wygląd skóry
Zielona herbata jest bardzo atrakcyjnym składnikiem kosmetyków.
Ponieważ dostarcza licznych antyoksydantów niwelujących niszczące działanie
wolnych rodników, kremy z jej dodatkiem chronią skórę przed foto starzeniem –
opóźniają pojawienie się zmarszczek i przebarwień. Dzięki zaś właściwościom
antybakteryjnym i przeciwzapalnym wyciągi z zielonej herbaty stosuje się w
kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry przetłuszczającej się i
trądzikowej.
Zielona herbata przeciwdziała cellulitowi
Napar z zielonej herbaty działa moczopędnie, co przyczynia się do
likwidowania obrzęków. Jednocześnie ma właściwości oczyszczające – usuwa
toksyny, nagromadzone w tkankach. Dzięki temu jest skuteczną bronią przeciw
cellulitowi, zapobiega jego powstaniu i wygładza skórę.
Zielona herbata zapobiega paradontozie
Zawarte w zielonej herbacie związki neutralizują bakterie bytujące
w jamie ustnej, które mogłyby przyczynić się do zapalenia dziąseł i rozwoju
paradontozy. Jednocześnie przeciwdziałają powstawaniu nieprzyjemnego zapachu.
Co więcej – zielona herbata ma również właściwości przeciw próchnicze. To
zasługa antybakteryjnego działania polifenoli oraz wysokiej zawartości fluoru.
Warto więc herbaciany napar nie tylko pić, ale i stosować do płukania ust.
Zielona herbata ułatwia odchudzanie
Dzięki jednemu z polifenoli krążenia (EGCG) zielona herbata może
bardzo skutecznie pomóc w pozbyciu się nadwagi, ponieważ hamuje on wchłanianie
tłuszczów z pożywienia i nasila ich zużycie przez organizm. Ponadto zielona
herbata zwiększa aktywność niektórych enzymów biorących udział w trawieniu,
korzystnie wpływa na metabolizm wątrobowy, nasila termo genezę i przyśpiesza
utlenianie tłuszczów. I jeszcze na koniec – picie zielonej herbaty podczas
stosowania diet odchudzających uzupełnia niedobór witamin i minerałów.
Zielona herbata - doping dla mózgu
Herbata pobudza i orzeźwia dzięki dużej zawartości teiny
działającej tak samo jak kofeina znajdująca się w kawie.
Liście herbaty, zarówno czarnej, jak i zielonej, mają od 2,5 do 4
procent teiny, z której około 80 procent przechodzi do naparu podczas parzenia.
Filiżanka herbaty zawiera od 30 do 100 mg teiny. Po jej wypiciu zwiększają się
zdolności umysłowe i fizyczne organizmu, a uczucie senności, znużenia i
wyczerpania mija. Teina nie tylko ułatwia proces uczenia się i poprawia
zdolność kojarzenia, ale reguluje też pracę jelit, a u niektórych osób łagodzi
różnego rodzaju bóle. Pobudza jednak tylko świeży napar i to uzyskany najwyżej
po 3 minutach. Herbata parzona dłużej działa relaksująco.
Zielona herbata wspomaga układ krążenia
Wyjątkowy zestaw cennych substancji sprawia, że zielona herbata
jest nieoceniona w profilaktyce chorób układu krążenia. Przeciwdziała
odkładaniu się złogów na ścianach naczyń krwionośnych, przez co zwiększa się
ich przepuszczalność. Hamuje wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu, zmniejsza
lepkość płytek krwi, zapobiegając tworzeniu się skrzepów. W rezultacie picie zielonej
herbaty zapobiega nadciśnieniu, obniża ryzyko zawału serca, choroby wieńcowej,
udaru mózgu.
Co zawiera zielona herbata?
- związki garbnikowe
- alkaloidy (teofinę, teobrominę)
- związki purynowe
- lecytynę
- kumaryny
- witaminy A, B1, B2, B5, C, E, K, P, PP
- barwniki (m.in. chlorofil, ksantofil, karoten)
- związki mineralne zawierające wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod
- olejki eteryczne
- aminokwasy
- flawonoidy
Kto nie może pić zielonej herbaty?
Ludzie starsi, chorzy na serce, z nadciśnieniem tętniczym i jaskrą
muszą ograniczyć picie mocnej herbaty, zarówno zielonej, jak i czarnej. Ze
względu na dużą zawartość teiny nie jest to też najlepszy napój dla
rozwijającego się organizmu. Dlatego dzieciom do 10 roku życia, w ogóle nie
należy dawać herbaty. Starsze od czasu do czasu mogą wypić szklankę słabego
herbacianego naparu. Herbata zielona powinna być drugiego lub trzeciego
parzenia. Ważną zaletą przemawiającą za tym, by piły ją starsze dzieci, jest
zawartość taniny i fluoru zapobiegającego próchnicy. W sklepach można kupić
zieloną herbatę pozbawioną teiny i taką każdy może pić bez ograniczeń.
ja bardzo lubie zielona herbate :) czasami musze ja troszke dosłodzic, ale jest ok :)
OdpowiedzUsuńtwoimioczami.blogspot.com - nowy wpis:)